2017. május 29., hétfő

Drasztikus TBR csökkentés első felvonás

Pár hónapja YouTuben találkoztam BooksandLala csatornáján egy új kihívással. Hozzám hasonlóan neki is rengeteg olvasatlan könyve van, és elhatározta, hogy a régi bookhauljai alapján a két éve az adott hónapban beszerzett olvasatlan könyveit el kell olvasnia vagy...
Drasztikus lépés, és igen, ennek egy módosított változatát veszem át én is.



A molyon 2013 végén vezették be azt, hogy napra pontosan jelölni lehet, melyik könyvet mikor szerezted be, így én is ez alapján fogok kiindulni - mégpedig 2014. júniusával majd.
Félek.

Viszont azért valamivel könnyítettem a helyzetemet, mert ismerem magam - a lehető legrosszabb helyzetbe hoznám magam nagyon hamar.
Az alapfeladat ugyanaz, mint Lalanál. El kell olvasnom az adott hónapban (3 évvel korábban) beszerzett könyveimet. Amennyiben nem sikerülne vagy nem tetszenek, akkor el kell passzolnom. A listából minden hónapban lehet 1 könyv, amit megmenthetek, s amit a következő hónapban el kell olvasnom.

A feladat alóli kivételek.
- Szakirodalom nem számít, mert azok hiába a TBR-m részei, mégsem úgy olvasandók, mint hétköznapi regények.
- Egy sorozatból csak 1 részt olvasok el egy hónapban - még akkor is, ha 3 kötetet szereztem be (szokásom volt).
- Ha egy sorozat későbbi részét szereztem be az adott hónapban, mint ahol tartok, akkor azt a részt kell elolvasnom, amely következik ténylegesen.
- Két hónap lesz, ami alól felmentést kapok - április és egy szabadon választott, amiben túl sok könyvet szereztem be (ez évente csak 1 lehet). Áprilisban van a Könyvfesztivál, az minden évben megdobja a TBR-mat, és képtelenség lenne azt egy hónap alatt letudni. Szóval itt több könyvet is átmenthetek.

De akkor lássuk is gyakorlatban a dolgot.

2014 júniusában 9 könyvet szereztem be, amelyek közül mindösszesen 2-t olvastam el:
Shannon Messenger: Keeper of the Lost Cities
Jennifer E. Smith: Létezik térkép a szerelemhez?

És 2 könyv esik a kivétel kategóriába:
Max Hastings: Fegyverben a világ, ami történelmi szakirodalom
Jeaniene Frost: One Grave at a Time, ahol még nem tartok a sorozatban. Ehelyett a 3. részt fogom újraolvasni angolul, ugyanis az a legrégebbi olvasatlanom (eredetileg magyarul olvastam, csak angolul vettem meg).

A többi könyv viszont szabad préda - így az alábbi könyveket olvashatom:

☐ Rick Riordan: Mark of Athena

- Awesomebooks-ról szereztem be 3 euroért. Ráadásul ebben a hónapban olvastam a második részt, úgyhogy folytathatom is ezzel a sorozatot!

☐ Suzanne Young: The Program

- Betterworldbooksról vettem elég olcsón, mert csupa jót hallottam róla, és azóta is olyan szépen eláll a polcomon. Mivel disztópia, picit aggódom azon, hogy mennyire is köt le, de reménykedem, hogy élvezni fogom az olvasását!

☐ John Green: Katherine a köbön
☐ John Green: Alaska nyomában

A Csillagainkban a hiba iránti szeretetem késztetett arra, hogy megvegyem ezeket a könyveket is. Ha jól emlékszem, a könyvheti beszerzéseim közé tartozik. Szerencsére itt a jó idő, így nagyobb hangulatom van realistákat olvasni.
A Katherine a köbönnel egyébként egyszer már próbálkoztam, de annyira furcsa volt, hogy 20-30 oldal után félre kellett raknom. Majd most!

☐ Meg Rosoff: Just in Case - Sorsbújócska

40%-os akció, helló! Meg Rosofftól már olvastam korábban (mikor még nagyon fiatal voltam, és először jött ki magyarul), ami ráadásul kellemes élményként maradt meg benne, így kíváncsi vagyok, miről szól ez a regénye.
Amúgy múltkor már nézegettem a polcomon, szóval ez a jel, hogy rögtön az első TBR-on rajta is van!

Ha megmentésre kerülne sor, mindenképp valamelyik sorozatomat menteném, hiszen mindkét sorozatom teljes már, és nem dobom ki a közepéről bármelyik részét. Szóval olvasnom kell őket, hogy ne is kerüljek ilyen helyzetbe.

A végére már nem maradt már, csak hogy sok sikert nekem!


U.i.: Ha valaki bátornak érzi magát, eltemeti a sok olvasatlan - várom sok szeretettel... szenvedhetünk együtt is. :)

7 megjegyzés:

  1. Ezt lophatom? :) Jó ötlet, nagyon is tetszik ez a kihívás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze! Alig várom, hogy olvashassam - ha írsz róla külön! Ha pedig nem, akkor mindenképp mesélj, hogy haladsz vele! :)

      Törlés
  2. Jajj szoktam nézni Lalat, ezeket a videóit is nézem! Tök jó, hogy így szanálja a könyveit! Hajrá neked is, remélem nem kell majd sok jó könyvet elpasszolnod, drukkolok, és figyelemmel kísérlem haladásod ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is remélem, hogy nem lesznek nagyon durva búcsúzások. :D Meg hogy nem minden hónap lesz ilyen eseménydús.

      Törlés
    2. Kemény leszel és tényleg búcsút intessz a könyveknek, ha kell? Én szerintem ott véreznék el, hogy el kell válni tőlük. Szerencsére az én TBR-om még nem ilyen vészes, mert nem vagyok olyan régóta gyűjtögető :D

      Törlés
    3. Muszáj lesz, ha már vállaltam a kihívást. Egyedül tényleg a sorozatoknál leszek bajban, hiszen gyakran teljes sorozataim vannak már meg. Ott azért igyekszem őket minél inkább menteni.
      Én mindenképp szeretném csökkenteni ezt a hatalmas TBR-listámat, mert nem állapot, hogy csak veszem és veszem őket, de elolvasásukig már nem jutok el. :/

      Törlés