2017. május 1., hétfő

Leltár (45) 2017. április

A Leltár minden hónap első napján jelentkező rovat, amelyben megemlékezem az előző havi történésekről, számot vetek az olvasmányaimról, ill. tervezgetek. Ez utóbbit kissé naivan.





Nem tudom, mi van az áprilisokkal, de ez az a hónap mindig annyira gyorsan elrepül! Mondjuk ennek ellenére nagyon aktívnak éreztem magam olvasás és blogolás szempontjából is. Rengeteg bejegyzésötletem volt, úgyhogy májusban is bőven lesz írnivalóm. :)
Egyébként nemcsak olvasásban döntöttem rekordot, hanem blogposztok tekintetében is (ha az idei évet nézem), ugyanis 17 bejegyzést tettem közzé. Ebből pedig 8 értékelés volt - amivel alaposan rásegítettem a fogadalomlistám ezen pontjára.

Fogadalomlista

1. 65 db könyv elolvasása - 32/65
2. 18 sorozat folytatása - 8/18
3. 5 sorozat befejezése - 7/5
4. 3 db 500+ oldalas könyv olvasása 6/3
5. 70% a saját könyveim olvasása (jelenleg 64%) - 65%/70% (Könyvfesztivál, my dear)
6. 168 -nál kevesebb olvasatlan könyv a polcomon - 181/168 (haha...ha.ha)
7. TBR listám 270 alá csökkentése (jelenleg 308) - 278/270
8. Elolvasni minden idei beszerzést 50%-át - 27/53 (51%)
9. 5 db 2012-ben a TBR listámhoz adott könyv elolvasása - 4/5
10. 50 db könyvről írok bejegyzést a blogon - 22/50

Igen, ismét változtattam a beszerzési listás történeten... úgy érzem, így reálisabb a történet. :)

Áprilisi olvasmányok

Az áprilisi olvasmányaimmal rekordot döntöttem, ugyanis 9 könyvet sikerült befejeznem. Hihetetlen, hogy ennyire jól alakult ez a hónapom!
Emellett kijelenthetem, hogy április a kedvenc írónőm körül forgott, hiszen az ő könyvével kezdtem és fejeztem be a hónapot.

Szóval, a legelső könyv, amit befejeztem, Cinda Williams Chima: The Gray Wolf Throne volt. A könyv közvetlen elolvasása után pár napig nem tudtam helyretenni ezt a kötetet, de amint sikerült, rádöbbentem, mennyire kiváló rész is volt ez valójában. (2017. március 16. → 2017. április 4.)

Ezt követően úgy döntöttem, hogy elolvasom minden elérhető Könyvfesztiválos turnés könyvemet, hogy minden készen álljon a turnékra. Először Joseph Fink - Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben! kötetét végeztem ki. Imádom a WTNV podcastet, így imádtam minden abszurd pillanatát a regénynek is. Habár a történet terén úgy érzem, nem használta ki a lehetőségeit, mégis alig várom, hogy minél többen olvassátok, és megismerjétek Night Valet. (2017. április 4. → 2017. április 7.)

Utána következett Alexandra Bracken: Sötét hajnal regénye, amely az egyik kedvenc disztópiasorozatom zárókötete is volt egyben. Szegény halmozottan hátrányos helyzetből indult, ugyanis kissé visszaesett a lelkesedésem a műfaj iránt...
Nagyjából addig, amíg neki nem álltam ennek a könyvnek. Bátran kijelenthetem, hogy ez lett a kedvenc részem a sorozatból, ez a 620 oldal, gyakorlatilag elrepült. Imádtam, megérintett és belesajdult a szívem. (2017. április 7. → 2017. április 11.)

Már régóta várólistás volt nálam Morgan Rhodes: Falling Kingdoms - Királyok harca, így nagyon örültem, mikor láttam, hogy idehaza is megjelenik. Sajnos olvasás után már nem voltam ennyire lelkes, nekem ez nem volt elég, és bár volt egy Magnus, aki feldobta az eseményeket, hiányzott belőle valami esszenciális, ami megfogott volna. (2017. április 12. → 2017. április 15.)

A sors kárpótolt ezen csalódásomért, ugyanis eljött a húsvét, s megkaptam a Látnok-trilógiát. Úgyhogy amint végeztem a Királyok harcával, neki is álltam Robin Hobb: A király orgyilkosa kötetnek. Onnantól kezdve megszűntem létezni a külvilágnak, és megállás nélkül arról beszéltem gyanútlan családomnak, hogy mik történnek éppen, és mennyire imádom a kötetet. A végét pedig konkrétan nem mertem elolvasni napokig, annyira féltem, mi történik...
A könyvről még nem írtam, de májusban még áradozom róla egy-két sort. (2017. április 15. → 2017. április 19.)

Mivel nem készített ki eléggé Robin Hobb, ismét visszatértem a Seven Realms világába, a sorozat utolsó részével. Cinda Williams Chima: The Crimson Crown könyve ütött. Nem álltam készen arra, amit ez a zárókötet kínált, viszont tény, hogy élveztem minden pillanatát. Az utolsó 500 oldalát egyhuzamban olvastam el, annyira magával ragadott. Nagyon erős befejezés volt ez, amely végképp eldöntötte, hogy Chimának helye van a kedvenc szerzőim között (akárcsak a sorozatnak). (2017. április 11. → 2017. április 21.)

Könyvfesztiválon szereztem be Sarah Andersen: Puha Boldog Puffancs képregényét, amit ott helyben elolvastunk Nancykével (oké, egy pici maradt a vonatútra is). A legnagyobb örömöm az volt, hogy a kedvencem is bekerült. :) (2017. április 22. → 2017. április 22.)

Mivel közeledett a hónap vége, rádöbbentem, hogy nem olvastam még 2017-es megjelenést (igen, ebben a pillanatban, hogy ezt írom, döbbentem rá, hogy a képregény idén jelent meg... nem mondok semmit), így elolvastam Nina LaCour: We Are Okay könyvét. Ez volt az idei első realista kötetem, és alapvetően tetszett. Kikapcsolódásnak tökéletes volt, gyorsan lehetett haladni vele. Szerelem nem lett, de egynek elment. (2017. április 25. → 2017. április 26.)

Ahogy írtam korábban, a hónapot ugyanazzal az írónővel fejeztem be, mint akivel kezdtem. Cinda Williams Chima: Lángvető kötete hozta azt a színvonalat, amit a Seven Realms sorozat, így különösképp örülök, hogy visszatértünk ebbe a világba. (2017. április 21. → 2017. április 27.)

Kedvenc olvasmány

Habár valóban fantasztikus könyvekhez volt szerencsém áprilisban, Robin Hobb: A király orgyilkosa volt az a regény, amely elérte, hogy teljesen megszűnjön körülöttem a világ, hogy képtelen legyen másra gondolni, mint erre.
Már az első oldalon beszippantott, és még most is beleborzongok, mennyi minden történt. Igen, még mindig nem a legpörgősebb cselekményügyileg ez a könyv, de annyira összetett története volt, hogy szinte belefulladtam.
Csak dicsérni tudom ezt a részt is - oké, a romantika miatt az egyik szereplő néha elég furcsán viselkedett, de végül az a szál is a könyvhöz méltón alakult.
Robin Hobb pedig Chimához hasonlóan bekerült a kedvenc íróim sorába. Azt hiszem, különösen szerencsés vagyok idén új írók felfedezésében!

További értékelések

Múlt hónapról két könyv csúszott áprilisra, amikről a hónap elején írtam is:
John Scalzi: Az összeomló birodalom
Gerencsér János: Kósza utak legendája - Kalászkirály

Aktuális olvasmányok

Az aktuális olvasmányaim lista gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint március végén, ami jelzi, hogy bele kéne húznom a régebben elkezdett regényeim befejezésébe...

      
 
   

Simon Sebag Montefiore: The Romanovs
Haladás: 139. oldal (+ 57 oldal)

Jelenlegi szakirodalmammal lassan, de biztosan haladok. Remélhetőleg májusban kicsit többet sikerül majd elolvasnom, de nem akarok sietni ezzel, hiszen nem időre megy. Ráadásul elég sok információt kell feldolgoznom mindig.
Maga a könyv tetszik, imádom, hogy egyre többet tudok meg a Romanov-dinasztiáról.

Laini Taylor: Strange the Dreamer
Haladás: 16. oldal (+ 0 oldal)

Ciripp, ciripp? Májusban viszont elolvasom ezt a könyvet, mert ez nem állapot, hogy így állok vele.

Neal Stephenson: A hét Éva
Haladás: 267. oldal (+ 99 oldal)

Áprilisban haladtam végre A hét Évával, és egyre jobban tetszik. Egyedül amiatt sunnyogok, hogy a szöveg egy részét nem értem teljesen (elég tudományos). Ugyanakkor ez pozitívumnak is tekinthető, mert mégiscsak egy ilyen szituáció és ezek az emberek ezt a nyelvet beszélik gyakorlatilag.

Seth Dickinson: Kormorán Baru, az áruló
Haladás: 58. oldal

Az egyetlen újdonság ezen a listán. Viszont Dearies, én imádom ezt a könyvet. Nem akarok hosszútávú következtetéseket levonni ebből, de most egyszerűen odáig vagyok érte meg vissza! Remélem, jövő héten lesz időm olvasni, mert szeretném megtudni, mi lesz még itt!

Tervek

Májusban a fő tervem, hogy a több hónapja húzódó könyveim számát csökkentsem. Persze vannak újdonságok a listán, de nem olyan sok, mint eddig.

1. Nancy-s kihívás // friss megjelenések

Nálam elsősorban a 2017-es megjelenések olvasása a problematikus. A múlt havi könyvet elolvastam, aminek nagyon örülök. Májusban friss megjelenésként mindenképp szeretném Taylor könyvét befejezni, de van mellette még két jelöltem:

   

Cale Dietrich: The Love Interest kötete május 16-án jelenik meg, és bár elsőre úgy tűnik, mint egy klisés YA könyv, van benne egy kis csavar. Ráadásul nem tudom, ti hogy vagytok vele, én ahogy egyre közeledik a nyár, úgy szeretek egyre több könnyed könyvet olvasni.

Patrick Ness-szel el vagyok maradva. Két könyvét nem olvastam, köztük a legutóbbi megjelenését. Mivel pedig nem akarom, hogy bővüljön a lista, a Releaset már most felpakolom a TBR listám tetejére. Persze főleg azért akarom olvasni, mert Patrick Ness, ráadásul nagyon tetszett a leírása. Ó igen, ez május 4-én jelenik meg.

2. Újraolvasások

   

Csavar: Ezúttal magyarul olvasom őket. :) Alexandra Bracken: Passengerét tavaly olvastam, de mindenképp szeretném újra elolvasni, hogy mennyire kínál más élményt másodszorra.
Maggie Stiefvater: The Raven King-jénél a fő okom az újraolvasásra, hogy újra átélhessem a shipem kapcsolatának alakulását.

3. Sorozatrészek

      
 
      


Nem véletlenül raktam egybe ezt a kategóriát - csak olyan könyveket szeretnék ebben a kategóriában olvasni, amelyek már több hónapja a listámon vannak. Kivéve az egyetlen újoncot, Yoon Ha Lee: Ninefox Gambitet. A tavaszi várólistámon szerepelt a könyv, a Könyvfesztiválos beszélgetés pedig elérte, hogy igenis kezdjem már el.

4. Önálló kötetek

      

Ismét egy kategória, ahogy egyetlen új jelölt van, mégpedig Margaret Atwood: A szolgálólány meséje. Már rengeteget hallottam erről a regényről, nagyon kíváncsi vagyok, számomra milyen élmény lesz.

Szép, hosszú lista lett ez is, viszont a többségükkel elég gyorsan lehet haladni. Nagyon remélem, hogy alaposan lecsökkenthetem az "I'm on top of my TBR" listámat. Szorítsatok! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése