2015. június 17., szerda

Mindee Arnett: The Nightmare Affair - A Rémálom-ügy

"A betörés egyáltalán nem ment olyan könnyen, mint a filmekben."

Sorozat: Akkordél Akadémia #1

A tizenhat éves Porka Evergím késő éjjel betör egy házba, de nem azért, mintha bűnöző volna. Nem: Porka egy Rémálom.
Szó szerint.
Nem elég baj, hogy ő az egyetlen Rémálom az Akkordél Akadémián, a mágusfajták bentlakásos iskolájában, és kénytelen hírhedt anyja árnyékában élni, de mikor betör Eli Bookerék házába, minden sokkal bonyolultabbá válik. Eli nagyon jóképű, ezért a mellkására ülni és az álmaiba hatolni már nem is lehetne kínosabb.
Pedig az lesz.
Eli egy gyilkosságról álmodik. A helyszín az Akkordél.
Nem sokkal később az álom valóra válik. Porkának most már követnie kell a nyomokat – részint Eli álmain belül, részint odakint –, hogy megállítsa a gyilkost, mielőtt további embereket ölne meg. És mielőtt az illető rájönne, miben sántikál Porka, és kiválasztaná soron következő áldozatául…


 


Porka világa nem azért érdekes, mert emberek ablakán mászik be, beférkőzik az álmaikba, és a rémálmaikból táplálkozik. Hanem mert egy ilyen alkalommal valami egészen szokatlan történik vele, egy gyilkosság szemtanúja lesz. Senki sem szereti a rémálmokat, de ezúttal nem kell félnetek, végig ébren leszünk. Ezen a hat állomásos turnén megismerhetitek milyen egy Rémálom világában élni.
Lépj be velünk a rémálmok világába, kövesd a blogturnét, és nyerj!

A Rémálom-üggyel még a külföldi megjelenéskor találkoztam, és azonnal a várólistámra is került. Leginkább azért érdekelt, mert egy olyan fajt helyeztek középpontba, amellyel eddig csak mellékszerepben találkoztam – rémálmokat. Előfordulhat, hogy a „helyes pasi mellkasán ülve kell bejutnia az álmaiba” jelenség is sokat dobott az ügyön. Mármint kb. a legkínosabb pillanat lehet… főleg, ha esetleg felébred. Ebből sejtettem, hogy ez a könyv inkább a humorosabb kategóriába fog tartozni, s így csak még inkább szerettem volna olvasni.

Igazam is lett szerencsére. A Rémálom-ügy egy könnyed, nyári olvasmány, tele vicces és elsüllyednék-a-föld-alá-a-főszereplő-helyében szinten kínos jelenetekkel. Imádtam, mert olvasás közben teljesen belevesztem a könyvbe; remek kikapcsolódást nyújtott.

Csak egy icipici, ivós-játék alapként is felhasználható, dolog zavarta meg kissé ezt az idilli állapotot: a klisés elemek száma. Ez azt takarja, hogy a rémálmokon és a felhasznált mitológián kívül egyetlen eredeti/különleges aspektusa sincs ennek a regénynek. Mielőtt ezt kifejteném, muszáj megemlékeznem a mitológiáról – te jó ég, hogy jutott az írónőnek eszébe, hogy (Spoiler! Arthur legendát) alakítsa át alapnak?! Eszembe nem jutott volna, hogy őszinte legyek.

De térjünk rá, miért is találtam ezt a regényt kissé klisésnek. Nem lesz hosszú a lista… tényleg. De tényleg. Oké, kit ámítok?

A történet enyhén kiszámítható – azt mondjuk nem tudom eldönteni, hogy a klisésség miatt következtettem ki kb. azonnal mi fog történni, vagy mert annyira nyilvánvaló utalásokat tett az írónő. Ez azért valamilyen szinten csalódás volt, mert sokat nevettem a klisés elemeken, de a nagy csavar annyira egyértelművé vált… persze azért ezen is mosolyogtam, mikor kiderült, hogy igazam volt (Ez egyébként nem a megfelelő reakció lett volna).
A könyvben megtalálható az egyik legáltalánosabb történetelem is, a Bál, ahol a főhősnő szépen kiöltözhet, és felkeltheti a hímnemű egyed figyelmét. Ismeritek a formát. Illetve ez alapján tudjátok, hogy nem csupán bálozgatunk, hanem valami történni is fog, különösen a karakterek viszonyát illetőleg. Mint mindig. Az már csak bónusz, hogy álarcosbálról volt szó.
Egyébként lekötött a történet, vicces volt, rengeteg kínos helyzetbe keveredett Porka. Viszont, amikor kellett, tudott az írónő komoly is lenni, úgyhogy ezt nagyra értékeltem.

Ha már Porka, nézzük meg őt és a többi szereplőt. Nagyon kedveltem őt, félreértés ne essék, de szegény igencsak magán viseli a tipikus YA-főhősnő státusszal járó tulajdonságokat / képességeket / stb. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy Porka bizonyos szinten kívülálló, nem sokan kedvelik. Ha ez nem lenne elég, még a többiektől el is tér, ő jóval különlegesebb, mint az összes többi lény együttvéve. Micsoda meglepetés. Ugyanakkor nagyon szerettem benne, hogy szarkasztikus, jószívű, és bár hoz rossz döntéseket, vállalja értük a felelősséget. Az sem hátrány, hogy nem csak ül, hanem képes megvívni a saját harcait (még ha ez olyan kicsinyes dolgokat is magába foglal, mint Lance homlokára írni, mekkora egy barom).

A legjobb barátnőről leginkább azt tudjuk, hogy ő a gyönyörű, okos és kedves karakter, aki mellett a Porka kisebbségi komplexusai nyugodtan előjöhetnek. Az ilyen „ellentéteket” az írónők általában kétféleképp szokták megoldani, és most örülhettem, hogy a nekem tetsző valósult meg. Történetesen, hogy a barátságuk őszinte, nincsenek köztük rossz érzések, csak baráti szeretet és bizalom.

Van nekünk 2, azaz kettő darab jóvágású fiatalemberünk is, akik már önmagukban a tipikus YA pasik. Bocsássatok meg, de még mindig nem értem, miért az a fiúszereplők legjobb / legfontosabb kvalitása, hogy szexik. De nézzük a jelölteket: Eliról legelőször is azt tudjuk meg, hogy szexi (de nagyon-nagyon-nagyon), lélegzetelállítóan szép fekete haj és búzavirágkék szem párosítással. Eli emellett még népszerű is, ráadásul elsőre egy óriási bunkó. Ismerős nektek is ez a leírás? Habár eleinte nem kedveltem Elit, mikor később előjött a valódi énje, egyre inkább szimpatikusabb lett. A másik fiatalember a szőkehajú és hat kockás Paul. Ő a nyájas, nagyon kedves kategóriába tartozik – tudjátok, a tipikus jófiú jelleg, aki megérti Porkát, sőt valamilyen szinten hasonlít is a helyzetük.

Innen már tudhatjátok, hogy bizony a szerelmi háromszög elkerülhetetlen – ezúttal a világ két legszexibb pasija ácsingózik a magát átlagosnak tituláló főhősnő iránt. Amúgy hiába volt klisés az egész szerelmi szál, én élveztem – különösen, mert shippelem Elit és a Porkát. Nem lehet nem drukkolni nekik, mikor olyan helyzetekbe kerülnek… ajaj! A lényeg, hogy megvan köztük a kémia, és ők egymásnak valók. Kész, vége, pont.

Mindent összevetve nagyon élveztem a regényt, kiválóan szórakoztam olvasás közben. A karakterek szerethetőek, a főhősnővel minden különlegessége ellenére könnyen lehet azonosulni. Ráadásul rémálmok állnak a középpontban! Már megéri.



Könyv adatai
Eredeti cím: The Nightmare Affair (2013)
Kiadó: Könyvmolyképző (2015)
Oldalszám: 339

Nyereményjáték


Porka számára fontosak az álmok, hiszen abból táplálkozik. Mivel főhősünk egy Rémálom, most mi is azokat keressük. Minden blogon találtok egy képet a leggyakoribb rémálmokkal, és ki kell találnotok, mi lehet az. Aztán már nincs más dolgotok, csak beírni a helyes megfejtést a rafflecopter megfelelő sorába, és máris esélyetek van megnyerni a könyv egy példányát.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

A mai rémálom: 




További állomások


06/17 Always Love a Wild Book
06/19 Dreamworld
06/21 Deszy Könyvajánlója
06/23 Kelly & Lupi Olvas
06/25 Bibliotheca Fummie
06/27 Media Addict

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése