2013. július 25., csütörtök

Kimberly Marcus: Exposed

"Mint egy védtelenül hagyott fénykép, néhány barátság elhalványul."

Voltak-e elvárásaim az Exposeddal kapcsolatban? Nem tudom. Csak azt, hogy régóta vágytam arra, hogy elolvashassam. Nagyon gyönyörű a borítója, és a fülszöveg is igencsak meggyőző volt.

Liz és Kate örökké legjobb barátok. Mindig is azok voltak, s mindig is azok lesznek. Aztán egy vitát követően Kate nem beszél Lizzel, aki nem érti miért.
Mikor azonban megtudja, minden összeomlik körülötte.



Az Exposed versregény, így nagyon sok történés nincs a regényben, annak ellenére, hogy nem 100 oldalas a könyv. Igazából három részre oszthatnánk, de annyira összefüggnek, hogy igencsak nehéz meghúzni a határokat.
Az első rész, mikor Kate nem szól Lizhez, s a lány nem tudja az okát; a második, mikor már tudja; a harmadik pedig a konklúzió. Személy szerint azt gondolom, hogy a regény igazából a második rész végén vált igazán kedvelhetővé.

A problémám a könyvvel kapcsolatban inkább a főszereplővel volt, akinek a szemszögéből megismerhettük a történetet. Nagyon sajnáltam, hogy mikor megtudta az igazságot, sokkal inkább önző módon kezelte, mint várhatnánk. Természetesen értem én a helyzetét, de a viselkedésével átlépte azt a határt, hogy valóban szimpatizálni tudjak vele.

Mondjuk nehéz alapból olyas valakivel szimpatizálni, akiről nem tudok semmit. Mivel a könyv sokkal inkább az érzelmekre épül, ez teljes mértékben mellőz bárminemű leírást. Mondjuk ez nem negatívum, mert számomra például sokkal fontosabb az érzelmek ábrázolása egy regényben (az ehhez hasonlókban pedig különösen), mint a szereplők kinézete. Úgyis mindig máshogy képzelem el őket, mint ahogy a leírás alapján kellene kinézniük.
Mikor olvastam a könyvet, többször eltűnődtem, hogy ez vajon realista regény vagy egy problémát bemutató (issue-book)? Igazából végül a realista regények közé soroltam, mert a bemutatott probléma inkább mint egy stimuláló szerepelt, amely a főszereplő életében bekövetkezendő változásokat elindította.
A történet főszála, miszerint Kate nem beszél Lizzel, teljesen megszakítja a barátságukat, valljuk be nem ismeretlen sokunk számára. Legtöbbünkkel legalább egyszer előfordult ez a szörnyűség. S a könyv valódi fókusza ezen van, hogy Liz miként bírkózik meg azzal, hogy elvesztette azt a személyt, akit a legjobb barátnőjeként tartott, akit soha nem akart elveszíteni.

Kate szemszögéből nézve a dolgokat... nos, én érthetőnek tartom az okait, nem is tudom elítélni őt, valószínűleg ezért volt számomra ellenszenves a főszereplő kezdeti reakciója.

Ami miatt mégis megéri elolvasni a könyvet, az a vége - ennek a válságnak, amely Liz életében történt, igazán tanulságos vége van, amely talán segíthet hasonló helyzetbe került fiataloknak. Természetesen most nem konkrétan ilyen helyzetről beszélek, ami a könyvben volt, hanem általánosságban.

Összesítve – ajánlom azoknak, akik kedvelik a versregényeket, a realista történeteket. Bár ismétlem, nincs nagy történet, az érzelmi reakciók a hangsúlyosak inkább.



Könyv adatai
Eredeti cím: Exposed (2011)
Kiadó: Random House Books For Young Readers
Oldalszám: 255


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése