2013. július 31., szerda

Mats Strandberg - Sara B. Elfgren: A Kör

Könnyű lenne egy "aww" kijelentéssel kezdenem a mostani bejegyzésemet, mert körülbelül ennyi maradt belőlem, miután befejeztem a Kört.

A könyvet köszönöm szépen a Geopen Kiadónak!
Sorozat: Engelsfors trilógia #1

Engelfors átlagos kisvárosnak tűnik, viszont mindez csak látszat. A gonosz abban az iskolában tevékenykedik, ahol hat lány most kezdte tanulmányait. Ők hatan nem is lehetnének különbözőbbek, viszont valami mégis összeköti őket: ők a Kiválasztottak, akik különleges erőkkel rendelkeznek, s akik célul tűzték ki, hogy megtalálják Elias gyilkosát – azét a fiúét, akiről mindenki azt gondolja, öngyilkosságot követett el -, mielőtt még velük is végezne a gonosz.


Imádtam, röviden összefoglalva. A történet, a karakterek, a hangulat és a háttér is remekül kidolgozott, ezzel pedig olyan komplex egészet alkot, amelyet csak ajánlani tudok olvasásra. De kezdjük az elején.

Mielőtt olvasni kezdtem a könyvet, csak a hangulata végett reménykedtem pozitív élményben – az északi írók olyan hangulatot tudnak varázsolni könyveiknek, amely már magában eléri az olvasónál, hogy elvarázsolja a kezében tartott könyv. Legnagyobb örömömre, ebben a pozitív sztereotípiában nem is kellett csalódnom – ugyanis azokat a részeket is élvezettel olvastam, amelyeken nem történt semmi különleges, csak a leírások domináltak.

Viszont a könyv a hangulatán túl is lehetőséget nyújtott a szórakozásomra. Van komoly története a könyvnek, annak ellenére, hogy még csak nem is az áll a központban. Már ez a tény hatalmas pozitívumnak számít. A könyv során többször is csak kapkodtam a fejem, próbáltam összerakni a darabokat, kitalálni a gyilkos személyét (amit sikerült végül is, de azért meglepődtem, mikor kiderült, hogy tényleg ő volt), megismerni a lányok képességeit…stb. Gyakorlatilag a fél szereplőgárdát megvádoltam gyilkossággal apróbb nyomok alapján, mielőtt egy nagyobb nyom alapján leszűkítettem volna a vádlottak listáját.

Nagyon szeretem azokat a könyveket, amelyek akkor is érdekesek, mikor nem olyan nagy események történnek, hanem apróbb események. Ez A Kör esetén is így van, a mellékszálak ugyanúgy emelték a könyvről alkotott véleményemet, mint a főszál.


Természetesen nem hagyhatom itt ki a legátlagosabb jelzőket, vagyis hogy a történet felettébb csavaros, izgalmas és érdekfeszítő volt. Igen, és még mindig azt állítom, hogy nem a történet vitte a hátán a könyvet.

A Kör karakterközpontú olvasmány, amely nagy gyengém, s ezért szörnyen kritikus vagyok vele szemben. Viszont a regény ebben is kiválóan teljesített. Bár nem mind a hat szereplő szemszögéből ismerjük meg a történetet, mégis mindannyiuknak teljesen kidolgozott karakterük van. Egyikük sem tökéletes, mind a hat lánynak megvan a saját démona, amellyel a varázslás mellett meg kell küzdenie. Az külön pluszpont, hogy egyik szereplő sem érte el az irreálisan tökéletes és boldog állapotot a regény során, ezzel is még hihetőbbé téve a történetet.

A lányok egymással és a „külvilággal” való kapcsolata csak még különlegesebbé teszi a regényt. Nagyon örültem, hogy nem lettek hirtelen „öribarik” első látásra, hanem az idő formálta a kapcsolatukat, ez által sokkal hitelesebb képet kaphattunk.

Azt is nagyon értékeltem, hogy szerepet kaptak a főszereplők családjai – legtöbbször a család vagy nem szerepel, vagy csak egy-egy kényszerű mondat erejéig jelenik meg az adott kötetben. Ezért is volt jó látni, hogy A Körben igenis hatással voltak a szülők a gyerekeikre, szerepet játszottak az életükben.

Romantika a könyvben nem igazán játszott komoly szerepet, ami szintén a pozitívum kategóriába sorolható. Egyik főszereplőt sem vakította el az a fluff-szerű szerelem, amely némely YA-főhősnőt elér, mikor a titokzatos idegen besétál az ajtón. Bár nagyon kíváncsi vagyok, a második részben miként változnak a szerelmek.

Végül a magyar kiadás. A könyv egyszerűen gyönyörű, s igazi kincsként mutat a könyvespolcon. Csodálatos lett! A fordítás is remekül sikerült, nem találtam hibát benne, gördülékeny volt a szöveg. Csak dicsérni lehet a fordítót.

Összességében ajánlom minden YA-rajongónak A Kört, mert nagyon minőségi alkotás, különleges, érdekes, lebilincselő. Ráadásul hosszan lehet élvezni a hat kis boszorkány kalandját. :)


Könyv adatai
Eredeti cím: Cirkeln (2011)
Kiadó: Geopen Kiadó (2012)
Oldalszám: 550

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése