2013. július 25., csütörtök

Julie Cross: Tempest

Minden azzal kezdődött, hogy megláttam a címet és a csodálatos borítót. Bevallom, azt gondoltam, hogy Shakespeare azonos című művének feldolgozása lesz, s ez egyszerre taszított és vonzott is. Szerencsére a vonzás győzött, s elolvastam a szöveget.
Kiderült, hogy nem feldolgozás, hanem egy teljesen egyedi történettel állok szemben.

Sorozat: Tempest #1





Jackson átlagos fiú. Első ránézésre. Második ránézésre már lehetséges, hogy visszagurítja a labdát a négy éves énednek, esetleg rózsát ad a tizenöt éves énednek; mindezt úgy, hogy te soha nem fogsz erre emlékezni. Mert számodra ez meg sem történt.
Igen, jól látod! Ideje elfelejtened mindent, amit eddig az időutazásról tudtál, ugyanis Julie Cross teljesen új világot tár fel eléd!
Jackson időutazó, vagyis képes visszaugrani az időbe anélkül, hogy megváltoztatná a múltat, hogy akár ez a 'valóságban' (spoileres lenne máshogy megfogalmazni) több időt venne igénybe pár másodpercnél. Erről azonban senki nem tud, leszámítva legjobb barátját, Adamet. Még szerelme, Hollie sem, akivel pár hónappal korábban kezdtek el járni.
Egyik nap azonban megtörténik a legszörnyűbb dolog, amit csak Jackson el tudott képzelni. Fegyveresek törnek be Hollie lakásába, érte jöttek. Ezután az utolsó emléke 2009-ből, hogy repül Hollie felé egy golyó.
2007 van. A valóságban. Minden megváltozott - barátai nem ismerik, ráadásul az 'igazi' Jackson eltűnt... mi történhetett?

Nagyon-nagy élményt jelentett nekem ennek a könyvnek az olvasása. Imádom a könyveket, amik időutazással foglalkoznak, főleg, ha nem az alapelméletet követik. Vonzó volt, hogy különböző valóságok léteznek... elméleti síkon. Igazából azt gondolom, hogy az egész könyvet maga az időutazás tette kiemelkedővé. Mert ezt leszámítva, nincsenek akkora csattanók, mert a főszereplőt jobban motiválják romantikus szálak, mint hogy konkrétan választ találjon kérdéseire (kövezzetek meg, ha tévednék).

De nézzük is egy könyv alapköveit, amelyeken múlik, hogy egy könyv sikeres lesz-e.

1. Világ felépítése
Imádtam a regényben, hogy sikeresen elhitette velem: megeshet! Lehet, hogy vannak köztünk olyanok, akik képesek az időben való utazásban, csak mi nem tudunk róla. Miért ne?

2. Történet
Írtam, hogy nem éreztem a történeti gazdagságot, viszont az a szerényebb mértékű történés elég izgalmat okozott az egész könyvre, s képtelen voltam lerakni. Voltak események, amik nem leptek meg, viszont 1-2 igazán feldobta az egészet.

3. Szereplők
Lett kedvenc szereplőm a Tempest-ben, ami csak az igazából jó könyvek esetében fordul elő velem - Adam. Ha a főszereplőt nézem, ő az időutazást leszámítva teljesen átlagos, csak haza szeretne térni, megtudni, Hollieval mi lett. Igazából, ahogy írtam is, inkább hajtják az érzelmek, mint a létére vonatkozó kérdések.
Adam ezért is tökéletes párja, ugyanis ő az, aki különböző kísérleteket végez Jacksonnal, hogy minél többet kiderítsenek a fiú képességéről. Bevallom, emiatt meg is fordult a fejemben, hogy ő a gonosznak segít.
Hollieról igazából nincs kialakult vélemény. Teljesen semlegesnek érzem, főleg, hogy Jackson nem árulja el neki képességét.

4. Romantika vagy annak hiánya
A Tempest-ben van romantika, hiszen az az egyik központja a történetnek. Igazából ebben a regényben mind pozitív, mind negatív tényként is számon tartom. Negatív, amit már említettem jó párszor, miszerint tompítja a cselekményt; pozitív pedig az egyes drámai jelenetek miatt. Azt kell mondjam, Julie Cross nagyon szépen leírta a szerelmüket, úgy hogy még nekem is tetsszen.

Julie Cross, egy hónappal a Tempest megjelenése előtt publikált egy előtörténetet, amely pár hónappal a Tempest előtt játszódik. A kb. 47 oldalas kis novellának nincs nagy története, igazából arról szól, miként alakult a barátságuk Hollie-val és Adammel. Megismerhetjük benne a szereplőket és Jackson képességére is olvashatunk benne témát.
Leginkább azért értékeltem a Tomorrow Is Today-t, mert megteremtette az ideális hangulatot a Tempest-hez.

A történetet ajánlanám azoknak, akik szeretik az időutazásos regényeket, mert szerintem már ez elegendő izgalmat nyújt az olvasónak; a romantika szerelmeseinek, mert itt a főszereplő megküzd a szerelméért és az egyedi könyvre vágyó olvasóknak.



A könyv adatai
Eredeti cím: Tempest (2012)
Kiadó: St. Martin's Griffin (Magyarul várhatóan a Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg)
Oldalszám: 334

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése