2013. augusztus 8., csütörtök

Claudia Gray: Balthazar

"Ugyan, ugyan! A legrosszabbnak vége. Mondjuk azt, hogy egyelőre vége." (186. oldal)

Van egy fogadalmam, miszerint sorozatot csak igazán kivételes okokból hagyok abba, amelyek közé a "ez bűnrossz, és mazochistának kell lennem, hogy folytassam" nem tartozik.
Az Evernight sorozatot egykor kedveltem.Az első részt kétszer is olvastam, a második és harmadik részt is viszonylag élvezetesnek találtam. Az eredeti zárórész viszont borzasztó volt - hatalmasat csalódtam a sorozatban, s rettegve vettem tudomásul, hogy bizony a Balthazar az Evernight ötödik részeként funkcionál, s nem hagyhatom ki - pedig akkor legalább a kedvenc szereplőm becsülete megmaradt volna.

Sorozat: Evernight #5


Skye különleges képességek birtokába jutott, miután megosztotta testét/elméjét Biancával - valahányszor olyan helyre megy, ahol valaki életét vesztette, a lány is átéli. Egyik ilyen alkalom után támadja meg egy vámpír, ám Balthazar a védelmére siet, s "elkergeti" a vámpírt. Ezek után kiderül, hogy mindenki Skye-ra pályázik, Balthazar pedig védelmébe veszi a lányt, s hűséges házivámpíraként követi mindenhova (kivéve az ágyába, mert emberekkel nem...). Természetesen megjelenik a főgonosz és a kis csipet csapata is, felidézzük Balthazar múltját, harcolnak, romantikáznak, miközben én rituális könyváldozást készítek elő a fejemben.

Erről a könyvről nem lehet komolyan írni, mert ez... ezt nem gondolta komolyan az írónő sem. Bár valószínűleg igen, ami nekem egy újabb ok, hogy a könyveit méteres körben kerüljem ki a jövőben. De kezdjük az elején!

A "lélekmágnes" jelzőként promótált könyv borítójától már a hideg kirázott, és a frász elöntött (jó előjel, tényleg), egyszerűen utáltam ránézni a borítóra, így mindig lefordítva tartottam. Azt a gyűrűt pedig ne is említsük. Nos, ezek után a külcsínre vonatkozó észrevételem után elkezdtem olvasni is, s mivel már az első oldalakon láttam, hogy ennek tényleg nem lesz jó vége, szereztem pár cetlit, hogy a legnagyobb butaságokat (cenzúrázott verziója annak, aminek hívtam) jelöljem. A tény, hogy tele van a könyv cetlivel - és még több is lenne, ha a végére elegem nem lett volna abból, hogy már oldalanként jelöltem - azért elég sokat elárul.

Rendben, kezdjük a könyvet, s vele együtt egy kis tesztet!

1. kérdés. Vámpírok vagytok, s meglátjátok, hogy a lányt, akit meg kell védenetek, megtámadja egy vad vámpír. Mivel a vámpír nem vett észre, így képes vagy ráugorni, ezzel helyzetelőnyt kovácsolni. Az akció sikeres, azonban felismeritek, hogy egy régi ellenségetek az. Mit tesztek?
A. Ide egy karót, hogy addig, míg úgymond hibernáltad, levágod a fejét.
B. Levágod a fejét, megérdemli a mocsok.
C. - Te jó ég, ezer éve nem láttalak! Hogy a pokolba kerülsz te ide?
Ha az A-t/ B-t jelölted meg, kiestél, a Balthazar-féle helyes megoldás a C. Ejnye-bejnye, ezt nem tudni?!

2. kérdés. Te vagy a gonosz. Az ellenfeled volt olyan butus (cenzúra felsőfokon), hogy a megölésed helyett cimbizni kezd veled, így megfordíthatod a harc állását, s könnyedén megölhetnéd, s utána elkaphatnád a lányt, mivel ő a közelben van. Mit teszel?
A. Megölöd.
B. Megölöd, majd a lány után eredsz, s őt is megölöd.
C. "-Annyi lehetőség van! Annyi lehetőség! Minek pazarolnám őket egy veled vívott csatára? - És ezzel eltűnt." (értelmezés: Nem ölhetem meg a főszereplőt, mert akkor nem kapom meg a kellő gázsit/figyelmet, s le is tudva minden 17 oldal alatt. Az nem lehet!)

Igen, ismét a C a helyes válasz... nem vagy jó gonosz, ha ezt nem tudtad! Racionális lehet, de hogy Balthazar világában elvesznél, az biztos. De adok még esélyt, ne aggódj!

3. kérdés. Te vagy a főszereplő lány. Pár perccel korábban menekültél a gonosz vámpír elől, de a jó vámpír megjelent, hogy időt szerezzen neked / megölje a másik vámpírt. Mit teszel?
A. FUTSZ! Menekülsz. Viccelsz? Esély a menekülésre!
B. Megállsz. Mert minden mindegy. Ha nyer, akkor azért nem kell futni, ha veszít, akkor meg mindegy.
C. Balthy annyira jóképű. Ahogy az izmok megfeszülnek rajta... awww.

Most becsaptalak, a B a helyes válasz, a C-hez még várnod kell egy kicsit, de nem rossz az elgondolás. Skye-nak azért azt üzenném, hogy Életösztön, aranyom! Pár perce még futottál! Kissé ellentmondasz önmagadnak, de így szeretnélek.

4. kérdés. Képzeld el, hogy a jó oldalon lévő YA-vámpír vagy. Minek a vérét szívod ki?
A. Emberét.
B. Szarvasvért, mert azt szeretem.
C. Egyéb.
Bizony, a kutatások kimutatják, hogy a YA vámpírok szarvasvért szívnának. Mindennap.
Sajnos ezen kimutatások a miértre még nem adtak választ. De Bambi! YA-vámpírok nem néznek Disney-meséket.

5. kérdés. Te vagy Skye. Mit találsz Balthazarban szexinek?
A. A szemét
B. A testét.
C. Még SMS-t is tökéletes helyesírással és központozással ír.

"Kedvesem! Felettébb vonzónak találom a hátsó fertályát, megtisztelne azzal, hogy megiszik velem egy pohár jéghideg kólát? Üdvözlettel: Abstractelf" - Na, na, na? Valljátok be, hogy ez Szexi volt! Szexi vagyok! ;)

6. kérdés. Veszélyben vagy. Mindennap. Közben viszont naaagy szerelmi drámád van. Mit teszel?
A. Tekintve, hogy vagy elviselem Balthyt vagy meghalok... megyek Balhazarhoz.
B. Biztosan nem történik semmi, irány, tűnjünk innen egy szó nélkül.

Ha a Balthazar regény főhősnője akarsz lenni, azonnal meg kell, hogy szűnjön az életösztönöd, ezt már mondtam. Még mindig nem tanultad meg? Ejnye, ejnye!

7. kérdés. Mozgást látsz a szemed sarkából, miközben szinte mindennap az életedre törnek. Mit gondolsz?
A. Csak egy madár!
B. Tutira nem egy madár!
Általánosan elfogadott tény, hogy bármit érzékelsz, az egy madár lesz! Pont úgy, ahogy a szarvasvér a vámpírok söre/bora/pálinkája.

Nos, ha sikerült eltalálnod mindegyik kérdésre a helyes választ, akkor most kapsz egy saját bejáratú Balthazart! És MM-pontokat tőlem! :)

Nos, igen... a fantasy elemről igazából nincs értelme beszélnem sem, nem egy csúcsminőség, maradjunk ennyiben.

Karakterek kérdésében is valami fergetegeset nyújtott az írónő, mivel az új szereplőkről semmit nem tudtunk meg. Ja, de! Hogy Craig barátnőjének van egy pici túlsúlya! Hú! Információáradat!

Úgyhogy csak két komponensét értékelhettem volna a regénynek - a történetét, és a romantika részét.

Rendben, kezdjük a történettel. Nem igazán volt neki, mert igazából vagy iskolába jártak (ami viszont a klasszikus full klisével volt tele), vagy visszaemlékeztünk vagy épp menekültek a vámpírok elől (néha harcoltak is). Hogy ezzel mi a gondom:
1. Az iskolába járok rész kitöltötte a regény 3/4-ét (mert az órai sms-ek valami szuperizgalmasak)
2. Az elméleti fő történetszál a regény 10%-a (jó indulattal!)
3. A visszaemlékezések kb. úgy szerepelnek a regényben, hogy az írónő gondolt egyet - most elég egyhangú már megint minden, dobjuk fel egy visszaemlékezéssel! De ezek közt ne legyen rendszer, mert a végén még valami logikus lenne a regényben! Olyat nem szabad.
4. A regény megoldása - sírni fogtok, sírni! Ha hatalmas harcra számítasz, totál ki fogsz készülni ezen! Ez felér a Boundless végével. És ezzel elárultam mindent azoknak, akik olvasták azt a bejegyzést.

A főgonosznak külön bekezdést szántam, mert ez a főgonosz? Kérlek. Mondjuk egy valamire jó volt - gyakorlatban reprezentálta az angol kifejezést: killer smile (gyilkos mosoly). Viszont ahhoz képest, hogy milyen kegyetlen és szupergonosznak volt beállítva, csak volt. És mosolygott.
Szerintem Balthazar simán megölhette volna, ha azt mondja: csíz!

És a kedvenc részemet hagytam utoljára - a regény egészét átjáró fantasztikus romantikát. Már az első oldalakon megjelent, s a regény végéig kitartott. Nem volt benne semmi meglepő, mindenki tudja, hogy mi lesz a Balthazar vége ilyen szempontból (hiszen az Afterlife-ban is ez lett).
De én nem értem ezt. Balthazarnak több száz évig volt egy olyan szabálya, hogy "embert nem". És alig pár nap alatt Skye ezt megrengeti, majd később le is dönti.
És ezt nem értem - olyan indokai vannak, amik jogossá teszik minden ellenállását, s így hozza ki az írónő.
Ezt tényleg nem tudom szavakkal illetni: csöpögős, irracionális insta-love. Ebben szerintem minden benne van. Nem találtam a szereplők közt kémiát sem, csak "Balthy. Szexi az SMS-író képessége. Jól nézi ki. Szerelmes vagyok." és "Skye. Megmerevedtem mögötte a lovon. Megvédtem címszó alatt elverettem magam. Úgy gondolok a beszélgetéseinkre, mintha a barátnőmmel beszélnék. Szeretem? Szerelmes vagyok."

Összességében örülök, hogy befejeztem a sorozatot, az írónőtől nem olvasok többet - s nagyon remélem, hogy nem folytatja ezt a sorozatot (mert sajnos nincs lezárva). Kérlek, ne folytasd!


Könyv adatai
Eredeti cím: Balthazar (2012)
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2012)
Oldalszám: 344

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése