2013. augusztus 2., péntek

Kiera Cass: The Selection - A Párválasztó

"Remélem, találsz majd valakit, aki nélkül nem tudsz élni. Nagyon remélem. És azt is, hogy soha nem kell megtudnod, milyen az, amikor meg kell próbálnod nélküle élni."

A The Selection az a könyv, amit a negatív hírneve jóval megelőzött. Már megjelenés előtt kirobbant egy kisebb balhé külföldön, mikor az egyik blogger negatívan nyilatkozott a könyvről. Az eredmény gyakorlatilag az lett, hogy több blogger is úgy döntött, nem olvassa el a könyvet.
Személy szerint a The Selection egy ideje várólistán volt, majd, mikor láttam mind a negatív kritikát, mind figyeltem, hogy alakul ez a botrány, egy időre elbizonytalanodtam, de végül a kíváncsiságom győzedelmeskedett. Hogy megérte-e elolvasni?

Sorozat: The Selection #1


Egy olyan világban élünk, amelyben a modern világ összekeveredett a 17-9. századdal és a Nagy Ő-vel. Mikor meghirdetik a Kiválasztást, az országban minden lány arra kezd törekedni, hogy egyike legyen a Kiválasztottaknak, s elnyerhesse Maxon herceg (édesem) szívét - vagy legalábbis a kezét, vagyonát és rangját. Mindenki, kivéve America Singert; a lányt, aki titokban egy alsóbb kasztból származó fiúba szerelmes. Meglepetésére mégis beválasztják a 35 lány közé, így kénytelen hátrahagyni családját, s elutazni, hogy részt vegyen az Éhezők viadalához hasonlított mérkőzésen (komolyan, egy ideig úgy reklámozták, hogy a Nagy Ő találkozik az Éhezők viadalával - hát persze). America összebarátkozik Maxon herceggel, s megállapodnak, hogy a lány segít kiválasztani számára a lányt, akivel együtt lehet, cserébe Maxon elég ideig versenyben hagyja, hogy segíthesse családját.

Kissé sejthető ebből a történet összefoglalásból, hogy milyen véleménnyel vagyok a The Selection-ről, s nagyjából igazatok lenne - viszont ez a könyv nálam megjelenéskor 4 csillagot kapott. Ez mondjuk csak egyetlen szereplőnek, Maxon hercegnek volt köszönhető.

"- A családod nagyon különböző lehet az enyémtől.
- Így is mondhatjuk - nevettem. - Először is, senki nem visel tiarát reggeli közben.
Maxon elmosolyodott. - A Singer családnál ez inkább a vacsorához tartozik?
- Természetesen."

Kezdjük azzal, hogy az első 50 oldal maga volt a földi pokol: Van egy tipikusan Mary Sue karakter (még a neve is, bár Odaát rajongóként mosolyogva gondoltam Bobbyra), tiltott románc és egy alibi disztópiás világ. Egyáltalán nem értettem, miért van szükség ehhez nem hogy 330 oldalra, de egy egész trilógiára. Aztán megjelent Maxon herceg, elkezdődött a Kiválasztás, elvonatkoztattam, hogy ez elméletileg disztópiás regény, s kikapcsoltam az agyam. Ez az egész tette végül élvezhetővé a könyvet.

Azt már említettem, hogy nincs kidolgozott világfelépítés; csak nagy vonalakban megemlíti megemlíti Kiera Cass, hogy igen, kasztok vannak, azok kissé elzártak egymástól, s házasodni úgy lehet, hogy a férfinak kell feljebb kasztból lennie, különben szégyenben marad a lány. Ha ír egy történelmi YA regényt, ugyanott tartunk... de így legalább elmondhatja az írónő, hogy yay, írtam disztópiás regényt!

"'Disztópia', mint történelmi regény" további pontjai:
- Abszolutista monarchia, mint államrendszer
- A nők házasságukig nem feküdhettek le senkivel

Visszatérve a "jó lett volna valami eredetiséget belevinni a világfelépítésbe" című körből, azt azért elismerem, hogy az, hogy Nagy Ő és az Éhezők viadalának összevonása remek ötletnek hangzott... csak a reklám hazudik, s csak a Nagy Ő-s része van meg a dolognak.

A történetre rátérve, nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem sok minden történik:
1. Bemutatás
2. Kiválasztás
3. Élet a palotában
4. Super America a leg-leg mind között
5. Kiválasztások, míg végül 6-an maradnak.
5.a. A fennálló időben America vagy Maxonnal beszélget, vagy van.
5.b. Itt volt egyedül valami disztópiára halványan emlékeztető dolog, a lázadással. De hát nem azon volt a hangsúly - sajnos.

"Mit gondolsz, mennyi az esélye, hogy megtalálom a lelki társamat köztetek? Szerencsés leszek, ha találok valakit, aki egyáltalán elvisel életünk hátralévő részében. Mi van, ha már hazaküldtem, csak azért, mert a szikrára hagyatkoztam, amit nem éreztem? Mi van, ha csak arra vár, hogy az első adandó alkalommal elhagyjon? Mi van, ha nem is találok senkit? Mit csinálok akkor, America?"

The Selectionben 3 szereplőre emlékszik az ember lánya (vagy fia), közel egy évvel olvasás után - Americara, Maxonra és Aspenre. A többi szereplő annyira nem volt kidolgozott; a többi 34 lány a Kiválasztásról pedig annyira elveszett Miss America mellett, hogy esélyem sem volt senkit jobban megjegyezni magamnak.

Az a gond a The Selectionnel többek közt, hogy nagyon kiszámítható (minden téren), így nyilvánvaló, hogy szerelmi háromszög alakul ki az első kötet folyamán, s hogy Americának hamarosan választania kell közöttük. Lehet ebből a szempontból lesz Éhezők viadalás, és Maxont választja; aki abszolút megérdemli a boldogságot, s hogy megtalálja a lelki társát. Viszont valószínűbb, hogy Aspen lesz a végső befutó, hiszen itt alapból volt már romantikus szál, hatalmas szerelem az övék (csipp-csepp).

Összesítésben azt tudom elmondani, hogy gyönyörű borító, remek alapötlettel, de nem túl sikeres kivitelezéssel. A női főszereplő sokat ront azzal, hogy ő a legszebb-legjobb-leg-leg-leg, de Maxon sok lány álma lesz majd.
Egy próbát szerintem megér, mert hiába semmi eredetiség nincs a háttérvilág kidolgozásában, azért Nagy Ő és a "disztópia"?
Azért figyelmeztetek mindenkit, hogy MM gyanús lehet, úgyhogy ne túl magas elvárásokkal kezdjetek bele. :)


Könyv adatai
Eredeti cím: The Selection (2012)
Kiadó: Gabo kiadó (2013)
Oldalszám: 327

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése