2013. augusztus 11., vasárnap

Lissa Price: A testbérlők

Sorozat: A testbérlők #1

Callie élete az állandó menekülésről, bujkálásról és rettegésről szól. Mivel testvérén kívül gyakorlatilag nem maradt senkije, ő is senkinek számít abban a társadalomban, amelyben, ha nincsen egy idős rokonod, nyílt célpont vagy. Mivel a bujkálás során a testvére megmenekült, Callienek egyetlen lehetősége maradt arra, hogy pénzhez jusson és megmenthesse öccsét – ha bérbe adja a testét az időseknek.

Erről a regényről hallottam jót is, rosszat is, és leginkább rettegve kezdtem el olvasni, mert általában az ilyen vegyes értékelésű regényeket nem igazán kedvelem. Viszont, azt kell mondanom, hogy pozitívan csalódtam! Nem mondhatnám, hogy tökéletes volt, de mindenképp kellemes kikapcsolódást nyújtott. De nézzük meg kissé részletesebben!

A regény legnagyobb pozitívuma kétségkívül az alapötlet volt. A tény, hogy olyan világot mutat be az írónő, ahol az emberek bérbe adhatják a testüket idősebb embereknek, szerintem különleges és egyedi ötlet volt az írónőtől. Azt sajnáltam igazából, hogy ez az ötlet nem igazán lett kihasználva, nem is igazán lett kifejtve, hogy miként alakult így…stb. Persze érthető, és ezért nem számítom hibának sem, mert a főszereplő a narrátor, és kétlem, hogy random elgondolkodna, hogy miként történt mindez. 

Igazából ezen a pozitívumon kívül mást nem is igazán tudnék kiemelni, éppen ezért nem értem, hogy a regény miért kapott nálam ilyen magas pontszámot. Mert nézzétek, milyen hibákba futottam bele olvasás során:
Zavaró volt, hogy egy-egy nagyobb eseményt követően teljesen egyhangúvá, mondhatni vontatottá vált a történet. Leginkább a főszereplő ide ment, oda ment, ment, mendegélt, de semmit nem tett, amivel előrébb segítette volna a cselekményt. Mondjuk, legalább azt nem jelenthetem ki, hogy ez volt többségben, mert igenis azért voltak nagyobb események szép szállal – csak az összekötésükkel voltak gondok. Meg a logikátlanságukkal. 

Amit szintén bántam a történetszálban, hogy felettébb kiszámítható volt. Gyakorlatilag már fejezetekkel előbb ki lehetett találni a nagyobb csavarokat, így mindössze egy-egy kisebb meglepetést tudott okozni az írónő.
A karakterek meglepő módon számomra felettébb szimpatikusak voltak. Értékeltem, hogy mi mindent képes feláldozni Callie, hogy segítse a családját, hogy igazából az egész regény során igazán talpraesetten viselkedett. Az tény, hogy nem az a tipikus lázadó hősnő, de megvan benne az, ami kiemeli őt a nyafogó „hősnők” közül. 

A romantika már ismét más kérdés. Az írónő belesétált az insta-love csapdába. Mert még nem is az, hogy első látásra, oké, biztosan létezik, de hogy 3-4 nap után Blake-kel teljesen odáig vannak egymásig meg vissza. És tudjátok, miért rossz ez? Mert ha reálisabban lett volna időrendileg megoldva, nagyon kiváló szerelmi szál lett volna belőle.
És még nem is ez volt az egyetlen gond – a kialakuló szerelmi háromszög rátesz minderre egy lapáttal. Az a teljes klisé, amibe ez fulladt egyszerűen kiábrándító volt. 

Hogy összesítsem a gondolataimat – A testbérlők olyan regény, amely önmagában nézve tele van hibával, de ha jobban körülnézünk a piacon, sokkal rosszabb disztópiás könyvekkel találkozhatunk. 

Könyv adatai
Eredeti cím: Starters (2012)
Kiadó: Agave (2012)
Oldalszám: 328

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése