2013. augusztus 14., szerda

Dan Wells: I Don't Want to Kill You - Nem akarlak megölni

„Az emberek meghalnak, és nem számít, hogy lelövik vagy leszúrják, esetleg egy kamion üti el őket, vagy a rák végez velük, vagy idős korukban végleg kimerülnek; egyszerűen nem lehet megállítani.”

Sorozat: John Cleaver #3

Miután John Cleaver játszmára hívta Nobody-t, a harmadik démont, egy újabb sorozatgyilkos jelenik meg Claytonban, aki emlékül az áldozatok kezét és nyelvét viszi magával. Handyman már korábban is gyilkolt más államokban, így John megpróbálja elkapni őt és a démont is egyben.
De mi van akkor, ha sokkal több folyik a színfalak mögött, mint amit John gondol. És ezúttal mibe fog kerülni neki, hogy megállítsa a démont? Ha egyáltalán meg tudja állítani.

Kezdjük azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy a rajongásig szeretem Dan Wells ezen sorozatát (a másikhoz még nem volt szerencsém, de ami késik…). Már az első kötetben megfogott a főszereplő morbid humora, illetve a teljes karakterizálása. A második részben ez a rajongás tovább növekedett, elsősorban azért, mert a történetszál tovább bonyolódott, kevésbé lett kiszámítható, és a főszereplőnél történő karakterfejlődés lenyűgözött. Ennek alapján a harmadik résztől nagyon sokat vártam – mind történetileg, mind karakterek szempontjából. És természetesen, egyáltalán nem kellett csalódnom.

A három rész közül, ez a kötet az, amely legnagyobb hangsúlyt helyezi a történetre, amely ráadásul több szálon fut egyszerre. Egyrészt van egy sorozatgyilkosunk, aki mintegy tükörként szolgál John számára a regény folyamán, másrészről pedig ott vannak az öngyilkosságok, amelyek egyre nagyobb számban történnek a régebben csendes kisvárosban. Személy szerint nagyon tetszett, hogy John milyen precizitással analizálja a sorozatgyilkost, ugyanakkor az a motiváció érzelmi töltete miatt milyen egyszerű tényeket nem vesz észre. És ezért volt zseniális ötlet Dan Wellstől, hogy behozzon ebbe a részbe egy ellenpólust, amely kiegészíti John antipatikus nézeteit, ezzel pedig egyrészt segít akkurátusabb képet festeni, másrészt a fiú nézeteit is szélesíti. 

A regény előrehaladtával a cselekményben több csavar található, mint az előző részekben. Megjegyezném, ezek közül kettő miatt az írót egy kis kanál vízbe fojtanám, mert egyáltalán nem fair játékot játszott velem. Ehhez tartozik szorosan, hogy a történet alakulása, illetve a karakterfejlődés (erre még visszatérek) miatt a regény hangulata és érzelemvilága kiszélesedett – amit az értékelésemben úgy foglaltam össze, hogy annyira sokkot kaptam, hogy elfelejtettem sírni is. Azt hiszem, nem kell tovább magyaráznom. 

Habár a történetszál maga volt az álom, a karakterek és azok fejlődése még ezt is sikeresen felülmúlta. Azt kijelenthetjük, hogy az eddigi kötetek legnagyobb erőssége kétségkívül John és az ő mondhatni különcsége. Ez ebben a részben kissé háttérbe szorult a fiú karakterfejlődési ívének köszönhetően. Gondolom, ti is emlékeztek még olyan jelenetre, amelyen elnevettétek magatokat, pedig egyáltalán nem volt illő. Nos, igazából ez hiányzik ebből a részből.

A karakterfejlődést elsősorban a társas kapcsolatok előtérbe helyezése mutatja. Az író ezt egyrészt az anyukáján keresztül közelíti meg, aki ebben a részben egyre inkább támogató és védelmező szerepben tűnik fel. A másik szereplő John nyomozótársaként jelenik meg, és ő lesz aki elindítja Johnt azon a karakterfejlődési íven, amiről beszéltem. Nekem mindkét szereplő nagyon a szívemhez nőtt ebben a részben; látszik, hogy mindkettejüknek sokat jelent John, hogy igazán szeretik őt, és elfogadják őt önmagának. Pont ezek azok az indokok, amelyek miatt Brooket ebben a részben egyáltalán nem kedveltem. Én megértem, tényleg, hatalmas traumán ment keresztül, de amit ebben a kötetben levágott?

Végül egyetlen dolgom maradt – elköszönni ettől a sorozattól egy időre, és összefoglalni, miért is ajánlom mindenkinek olvasásra ezt a részt (is): Dan Wells John Cleaver sorozata az egyik legkülönlegesebb fantasy-krimi-thriller, amelyhez szerencsém volt. A főszereplő, akit az első részben még leginkább mini-Dexterként lehetett jellemezni a sorozat során kilépett a TV-s sorozatgyilkos árnyékából, és igazi hőssé vált a harmadik rész végére.


Könyv adatai
Eredeti cím: I Don't Want to Kill You (2011)
Kiadó: Tor Books / Fumax (2014)
Oldalszám: 320

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése