2013. augusztus 5., hétfő

Cynthea Liu: Paris Pan Takes the Dare

Paris Pan élete abból áll, hogy egyik helyről a másikra költözik családjával. Most azonban a világ vége után három kilométerre lévő városkát választott apukája. A lány, és testvérei azonban egyből megutálják a várost, de mind tudják... nem sokáig kell egy helyben maradniuk.
Az iskolában Paris hamar talál két barátot, Mayot és Danat. Az előbbinek közeleg a 13. szülinapja, ami egyenlő azzal, hogy leteszi a bátorságpróbát. Parisszal és Danaval együtt.
Hogy mi a bátorságpróba? Pár évtizeddel ezelőtt egy lányt különös kegyetlenséggel gyilkoltak meg, miután a Paris háza melletti erdőben töltötte az éjszakát. Elméletileg még csak nem is az összes csontja került elő... s a gyilkos sosem sikerült elkapni.
Ami még ennél is hátborzongatóbb? A lány abban a házban élt, amelyben most Paris és családja laknak. És a lány minden éjjel nyikorgást hall, porcelánbabákat lát és úgy érzi, megőrül.


Mikor olvasni kezdtem a könyvet, akaratlanul is elgondolkodtam azon, vajon ez tényleg MG könyv? Hiszen szellemek, gyilkosság, a hátborzongó jelzőt kimerítő porcelánbabák nem épp a nyugodt történethez kapcsolható fogalmak.
Azért leszögezhetjük az elején, hogy senki ne várjon itt nagy rejtélyre, meredek megoldásokra, megcsonkított dolgokra... mert az még +10 évet adna a könyv korhatárához. Nem, itt nem ezen van igazán a hangsúly - inkább csak egy érdekes keretet ad a könyv valódi mondanivalójának.

Paris Pan számomra jó olvasmány. A személyes gondom igazából onnan fakadt, hogy ez már az x+1. könyv volt, aminek hasonló a struktúrája. Ismeritek ezt - elkezdődik a regény, minden alakul, aztán a nagy vége jelenet előtt jön egy hatalmas lejtő, amelyen végigmegy a főszereplő, hogy utána megváltva ismét felemelkedhessen. Szóval összességében érdekes könyv, azon izgulhat főleg az olvasó, hogy ki az a szellem, mi fog történni, ha elmennek a Bátorságpróbára.

Paris Pan leírása jóval félelmetesebb, mint ami meg is valósul belőle. Sokkal inkább azokat az értékeket veszi elő az írónő, amelyek ebben a korosztályban fontosak: család, barátok, az első "szerelem". Mondjuk ez a harmadik nagyon el van nyomva, és nagyon aranyos. Olvastam egy cikket, abban írták, hogy az MG történetek egyik kulcsa, hogy olyan családi hátteret ábrázoljon, amivel a főszereplő azonosulni tud a mai világban. Az megvan ebben a könyvben is: apa elfoglalt, anya elfoglalt, nem törődnek igazán a gyerekekkel, akik közt a tipikus testvéri kapcsolat van. S ez változik meg majd a történet végére. A barátságot tekintve az iskolába való beilleszkedés, az új barátokkal való kapcsolatteremtés. Ez is olyan téma, amivel azonosulhat a korosztálybeli.

Igen, vállalom, hogy klisésnek tartom ezt a könyvet is, de ez nem gond. Főleg, hogy pozitív értékeket közvetít az olvasó felé. Ha valakinek van egy kis ideje, jó kikapcsolódást nyújthat. Nem egy extázis (bár MG nekem még nem volt igazán az, úgyhogy ez nem újdonság), kissé talán csalódtam is, hogy ennyire elterelődött a figyelem a történetről. Viszont tudom, hogy nem az volt az elsődleges, hanem a karakterfejlődés bemutatása.
Viszont ebből is kiderült, hogy az MG könyvek fantasy / akciódús ága nem való nekem. Az elején még sikerült a könyvnek érzelmet kicsikarnia belőlem, a végére viszont már minden jelenetet csendes beletörődéssel olvastam.

Kellene már egy igazán jó MG könyv.


Könyv adatai
Eredeti cím: Paris Pan Takes the Dare (2009)
Kiadó: Putnam Juvenile
Oldalszám: 224

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése