2013. augusztus 9., péntek

Vivien Holloway: Pokoli szolgálat

"Mit adnál azért, hogy megmentsd a szeretteidet?
A szabadságodat, az életedet?
Mit tennél, ha ráébrednél, hogy mindez hiába volt?
Beletörődnél, küzdenél?"

Mikor felkerült Vivien Holloway könyvének fülszövege, elég volt ez a rövid bekezdés, hogy a kívánságlistámra kerüljön a könyv. Bevallom, nem figyeltem az információkat róla - nem akartam a legkisebb spoilerbe sem belefutni, mielőtt olvasni kezdeném. S örömömre erre már megjelenés előtt lehetőséget kaptam.
Sorozat: Pokolháború Trilógia #1

Az előolvasási lehetőséget köszönöm az Aba kiadónak!

Lilian a húga életéért cserében szerződést kötött az Ördöggel, s annak szolgálatába állt. Feladata, hogy Lucifer behajtója legyen, s ez folyamatosan öli meg az egykor ártatlan lány lelkét. A dolgok akkor változnak meg, mikor Lucifer azután a férfi után küldi, aki nemsokkal korábban meglátta őt, amint egy másik férfival végez.
S Lilian még nem is tudja, az Ördögnek milyen tervei is vannak vele...

Először is egy vallomással kezdenék: van egy kisebb félelmem, hogy ha magyar szerzőtől olvasok könyvet. Ennek több oka van, de egy ideig szinte teljes mértékben kerültem a magyar szerzőktől olvasást, csupán idén változtattam ezen az attitűdömön. Ennek ellenére, azért kissé tartottam a Pokoli szolgálattól, mert már az elején elképzeltem magamnak egy teljesen klisés kicsengést (én és a pesszimizmus).

Azonban, legnagyobb örömömre pozitívan csalódtam a könyvben, egy igazán kivételes történetet sikerült olvasnom, s tényleg csak 1-2 dolog volt, amely annyira nem nyerte el a tetszésemet.

A legnagyobb gondom a főszereplőnővel akadt, mert hasonló véleményem volt róla is, mint Cassandra Clare Tessája iránt. Azzal a különbséggel, hogy Liliant egyáltalán nem utáltam!
A gondot az jelentette nálam, hogy nem éreztem, hogy Lilian annyira jelentős karakter, mint ahogy ezt az írónő beállítja, mondhatni nem nőtt bele a szerepébe. Persze, olvashatjuk, hogy milyen badass karakter, mennyire különleges, de olvasóként egyáltalán nem éreztem így. Nálam leginkább csak volt - együtt éreztem vele, de nem láttam okot, hogy miért kap ilyen kitüntetett figyelmet. Talán a következő részekben jobban megértem mindezt.

A másik kérdés, ami felmerült bennem, hogy Lucifernek miért kellenek örökösök? Mármint miért? Tényleg, hiszen mondhatni, ő mindenható a pokolban. Senki nem mer szembeszállni vele, s nem úgy tűnik, mintha valaha meg akarna halni... s te jó ég... ha az ördög meghal, akkor a pokolba kerül, de hiszen már ott van?! Rendben, ez egy olyan kérdés, amibe nem biztos, hogy bele kéne menni jobban.

A történetet nagyon szerettem, teljes mértékben lekötötte a figyelmemet. Habár az izgalom szint nem egyenletesen volt elosztva, amit kissé bánok, mégis akárhányszor félbe kellett hagynom az olvasást, vágytam vissza ebbe a világba. Ez az izgalom-szint eloszlás, ha már említem, olyan mértékben zavart, hogy a könyv közepén nem igazán történt semmi említésre méltó, míg a regény végén olyan gyorsan érik egymást az események, hogy az olvasó csak kapkodja a fejét, hogy most miként? És hogyan? És miért?

Vivien által kialakított világ szintén elnyerte a tetszésemet - alapból szeretem a Mennyet és Poklot, mint helyszínt megjelenítő könyveket, de az írónő ezt igazán részletesen kidolgozva tette meg, úgyhogy nincs hiányérzetem.
Ehhez tartozik, hogy az ő angyal és démonverziói is nagyon érdekesek, és rendesen kidolgozottak voltak. Ez hatalmas bónuszpont. Akárcsak az, hogy a démonok tényleg gonoszok voltak, s nem finomkodtak a módszereikben.

Két karakter is nagyon a szívemhez nőtt, Gabe és Berith. Bevallom, Liliant is velük hoznám össze (bár inkább Team Gabe! vagyok). A szereplők egyébként felettébb jól kidolgozottak, emiatt nincs is okom panaszra.

A romantika részleg volt, ami a legnagyobb meglepetést okozta számomra, természetesen pozitív értelemben. Az elején már felkészültem, hogy teljes klisé lesz, Lilian beleszeret Gregbe és megszöknek és tiltott szerelem és miegymás...
Ezzel szemben egyáltalán nem ezt kaptam. A romantika nem is volt olyan egetverő, a főhősnő nem szeretett bele azonnal senkibe, s inkább volt elfoglalva a feladatával, illetve a túléléssel, mint a pasikereséssel. Ezt nagyra értékeltem.

Igazából, nem könnyű írni Vivien könyvéről, mert annyira egységes, kiforrott, hogy nem tudom darabokra szedni. Összességében viszont azt kell mondanom, nagyon megkedveltem a karaktereket, a történetet, a világot, az írói stílust. Nagyon várom a folytatást, mert kedves írónő, ez bizony nagyon függővég volt!


Könyv adatai
Eredeti cím: Pokoli szolgálat (2013)
Kiadó: Aba Kiadó (2013)
Oldalszám: 320

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése