2013. július 26., péntek

Lara Chapman: Flawless

Oh, ezt a könyvet teljesen véletlenül kezdtem el. Már több mint fél éve fent van a Flawless a várólistámon, s most valamiért kedvet kaptam hozzá. Amúgy, nem gyönyörű a borító?

Akárcsak a főszereplőnk, Sarah (bár ő ezt nem látja) és legjobb barátnője. És Rock, a "hottest guy ever lived" kategóriából. És innentől kezdve bármit képzeltek el a különböző chick-lit filmekből... úgy történt. De erről lejjebb részletesen olvashattok.



Tudjátok, mi a vicces? Hogy habár ez a könyv annyira klisés, hogy csoda lenne felülmúlni, mégis teljesen le tudott kötni.

Ez most kissé spoileres lesz, de íme, mik is teljesülnek a kötetben.
- Két barátnő, egyikük tökéletes, másikuk nem - check -
- Egy tökéletes pasi a szívdöglesztő mosolyával - check -
- A tökéletes pasi érdeklődést mutat a főszereplő iránt - check -
- Főszereplő nem túl pozitív, ezért azt hiszi, csak beképzeli, hogy a tökéletes pasi érdeklődik iránta - check -
- Főszereplő tökéletes barátnője szintén belezúg Mr. Mosolyba - check -
- Főszereplő nem árulja el barátnőnek, hogy ő is bele van szerelmesedve a hímegyedbe - check -
- Mr. és Ms. Tökéletes közelednek egymáshoz - check -
- Főszereplő szenved, de boldognak tetteti magát - check -
- Hím 2.0, akit a főszereplő érdekel - check -
- Love, love, love... a Hím és a Legjobb barátnő összejönnek - check -
- Főszereplő szenved 10000000.0 - check -
- Főszereplő elkövet egy hibát, amely bevonzza majd a nagy happy end előtti hatalmas balhét - check 
- Ez ki is derül - check -
- Happy End - check?? -

Mielőtt még azt gondolnátok, hogy nem tetszett a könyv... DE TETSZETT! Nagyon! Pedig annyira ellentétes velem (mivel én általában sötétebb hangulatú, realistább könyveket részesítem előnyben), és mégis.

Igazából teljesen meglepett, hogy volt konkrétan olyan rész, amin sírni tudtam volna; mert úgy írta le az írónő
Sarah bánatát a barátnőjével kapcsolatban, hogy az én szívem szakadt meg érte.
Viszont a probléma az, hogy a komolyabb részekről 1-2 pillanat alatt elugrik, mintha nem is léteztek volna; mintha az adott érzelem nem is létezett volna. Ez sajnos levont az élvezhetőségéből.

A kliséssége mellett azért megjelenik az önbizalom, s saját magunk elfogadásának gondolata. Igazából ez volt a központi problémaköre a könyvnek. Sajnos, mivel chick-lit regénynek tekinthető, nem igazán lett rendes mértékben kielemezve, s inkább olyannak hatott a téma, mintha az írónő csak úgy random bedobta volna, mikor épp nem volt jobb ötlete. Ezt nagyon sajnáltam, mert ebből nagyon sok mindent ki lehetett volna hozni.

És persze a vicces részek - jaj! Némelyik igazán fájdalmas vicc volt (például Kristin szerint a David Copperfield by Charles Dickens a 21. században élő mágusról szól); némelyek viszont nagyon megnevettettek, úgyhogy ez egy újabb plusz pont.

A karakterek. Ebben a regényben igazából nincsen olyan, hogy kedves karakter, meg gonosz karakter. Itt mindegyik szereplő egy beállítottságú síkon mozog, mindenki kedves, édes, aranyos és mérhetetlenül naiv.
Igazából többször eltűnődtem magamban a könyv során, hogy milyen barátok ők, mikor a főszereplő nem képes elmondani, mit is érez valójában? De igazából ez is csak azért merült fel bennem, mert a főszereplő nézőpontjából ismerjük a történetet. Talán a legjobb barátnő szemszögéből teljesen másképp jött volna le. Az azonban tényleg gond, hogy nem nagyon ismerhettük meg a legjobb barátnő érzéseit. Vagy történetesen Mr. Szexiét. Senkiét.

És most az összesítés. Igazából nehéz ajánlanom, mivel ennél a könyvnél nagyon vékony vonal választja el egymástól a gyűlöletet és a szeretetet. De ajánlanám azoknak, akiket nem zavar, hogy nincs csavar a történetben, hogy a romantikára fókuszál, bár szerintem igen aranyos módon, és hogy nem kell rajta gondolni.


Könyv adatai
Eredeti cím: Flawless (2011)
Kiadó: Bloomsbury
Oldalszám: 255

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése