2013. július 26., péntek

Rachel Vincent: Lélektolvajok

Rachel Vincent Soul Screamers (Sikoltók) sorozata már nagyon-nagyon régóta várólistás volt nálam. Eddig azonban mindenféle közbe jött – friss megjelenések, magyar könyvek, könyvtári könyvek… –, viszont nem bírtam tovább, s nekiálltam az első résznek. Egyáltalán nem bántam meg!

Sorozat:  Sikoltók #1



A történet szerint a főhősnőnknek, Kayleenek, különleges képessége van. Ha valaki a közelében a halálán van, ő megérzi, s ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy sikítson. Hangosan. Fülsüketítően. Éppen ezért, akárhányszor „rájön a roham”, igyekszik menekülni a közelből.
Az első oldalakon már megismerhetjük Nasht is, akibe Kaylee bele van zúgva, s aki pont akkor vette rá magát, hogy közelebb kerüljön a lányhoz, amikor ismét elkezdődik, s menekülnie kell. Nash azonban képes arra, amire még soha nemvolt példa korábban: meg tudja nyugtatni Kayleent.
Azonban valami nem stimmel ezzel a halálesettel… Ugyanis hamarosan követi egy újabb és egy újabb, s Kaylee biztos abban, hogy több van itt, mint véletlen egybeesés.
A könyvhöz készült trailer is:

Mint már írtam a bejegyzés elején, határozottan tetszett a regény, bár nehezemre esik konkrét indokot mondanom, mert inkább a regény hangulata fogott meg, mint a cselekmény. Olvasás közben ugyanis azt éreztem, hogy ez a történet bizony anélkül izgalmas, romantikus, fantasztikus, hogy világmegváltó eseményekből állt volna össze.

De kezdjük először a világfelépítéssel. Hiteles fantasy regényről van szó, amely a mi világunkban játszódik, a mi korszakunkban (higgyétek el, hogy vannak regények, ahol a mai világ ábrázolása igencsak furcsa). Az egyébként jó pont, hogy az írónő nem igyekezett mindent részletesen leírni – ami száz évvel későbbi olvasóknak problémát fog jelenteni –, de most nem okozott gondot elképzelni a helyszíneket.

A mitológiát tekintve, számomra határozottan újdonság volt a ban-shee-k felhasználása. De mit is vártam Rachel Vincenttől, mikor a másik sorozata is vérmacskákról szól? Izgalmas, ráadásul rengeteg potenciál van ebben a mitológiában, a vámpírokkal és a vérfarkasokkal ellentétben, nincs elcsépelve (néha eltűnődöm azon, vajon nincs-e identitászavaruk ezeknek a lényeknek…). Szóval, a ban-shee-król ITT olvashatsz bővebben, amennyiben érdekel a téma. :)

A történet. Már említettem, hogy hatalmas történések nincsenek, viszont üresjáratok sincsenek, ami igazi pozitívumnak számít. Mindig valami zajlik, nem csak a romantikus ködben lézengenek a szereplők. Mindennek van valamilyen célja/haszna/oka, úgyhogy érdemes alaposan figyelni. A másik pozitívum pedig, hogy nem olyan kiszámítható a történet, mint amit megszokhatott az ember lánya (és fia természetesen). Számomra például két fordulat is nagy meglepetést okozott.

Team Nash vs. Team Tod
Romantika tekintetében nem épp a legeredetibb a Lélektolvajok, hiszen itt is megvan a klasszikus felállás: egy lány, két fiú, akiknek bejön az egy lány. Viszont kivételesen örültem ennek. Todot éppen úgy magamnak akarom, ahogy szerintem a női olvasók többsége. :)

A Twilight rajongók szeretni fogják?
Lehet, bár szerintem a két történetben csupán a szerelmi háromszög és a YA besorolás a közös.
Ennek ellenére ajánlom nekik is, s mindenkinek, aki új teremtményekkel szeretne megismerkedni, s szeretné megismerni Nasht és Todot. Garantálom, mindkét fiatalember megérdemli a figyelmet. :)


Könyv adatai
Eredeti cím: My Soul To Take (2009)
Kiadó: Jaffa Kiadó (2012)
Oldalszám: 300

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése