2013. július 29., hétfő

Jay Asher - Carolyn Mackler: Kezünkben a jövőnk

A történet 1996-ban játszódik, főszereplői Emma, Josh és Emma számítógépe, ahol különös oldalra bukkan a lány. A Facebook nevű oldal tartalmazza Emma, Josh és minden ismerősük életét - 15 évvel később.
Miután pedig elfogadták a tényt, hogy az valóban a jövő, Emma és Josh azt is felfedezi, hogy minden apró kis ténykedésük képes megváltoztatni azt. S ki ne akarná ideálisra formálni a jövőt?



Legáltalánosabb véleményem, hogy a Kezünkben a jövőnk remek alapkoncepcióval rendelkezik, amely még olvastatta is magát; ez pedig olyan kombináció, aminek következtében úgy éreztem, hogy olyan hamar véget ért ez a kaland.

Kezdjük először a negatívumokkal, már csak azért is, mert szeretnék túl lenni a lehúzó részen, s rátérni, miért is érdemes olvasni a Kezünkben a jövőnket.

Igazából nincsen komoly negatívuma a könyvnek, olyan, amiért tényleg bárkit is eltántorítanék az olvasástól – inkább csak kisebb gondok, amelyek elgondolkodtattak. Ilyen például, hogy a regény nagyon rövid idő alatt játszódik – egy hét az egész. S azért zavart ez engem, mert ennek következtében a fő romantikus szál nem igazán hatott reálisnak. Igen, vannak olyan vágyaim, hogy ha már realista történetnek van besorolva, legalább higgyem el, hogy az érzelmek teljes mértékben őszinték.

Ami még néha frusztrált, az a főszereplő, Emma volt, s ahogy reagált helyzetekre. Persze, ezek szükségesek voltak a történet alakulásának szempontjából, és a nagy konklúzió levonásához. Ennek ellenére, engem zavart, s így nem is sikerült megkedvelnem a karakterét.

A harmadik sanszos elem pedig a történetvezetés azon része, miszerint teljes mértékben kiszámítható volt a könyv, egyetlen valódi csavar nélkül. Tudom, ez nagyon súlyos problémának hangzik, de vegyük számításba, hogy chick-lit (vagyis szerintem annak kellett szánniuk, különben csalódott lennék).

A pozitívumok listája már sokkal fontosabb elemeket tartalmaz, ezért is lett összességében nálam öt csillagos a Kezünkben a jövőnk.

Amit legjobban imádtam, az az alapkoncepció – végül is, hányan játszottunk már el a gondolattal, hogy milyen lesz az életünk 15 év múlva? S szerintem ez az, ami miatt a legtöbb olvasó nekiáll ennek a könyvnek. Ha pedig már az alapkoncepciónál tartunk, azt szerintem maximálisan sikerült kidolgozniuk az íróknak úgy, hogy még tanulsága is lett a regénynek – bár abban nem vagyok biztos, mennyien gondolkodnak el azon is. Személy szerint inkább az tetszett a kidolgozásban, hogy egy-egy esemény mennyire változtatta meg a jövőt (hogy egy rosszul elkészített étel is változást idézhet a jövőben). Imádtam, hogy az írók minden oldalát végigjárták ennek az alaptémának, még azt is, hogy milyen hatással jár az, mikor szándékosan próbálunk beavatkozni a jövőnkbe. És mindezek a gondolatok még szépen is voltak megfogalmazva.


Amit még nagyon értékeltem ebben a könyvben, az az 1996-os év hiteles visszaadása. Nem találkozhattunk semmi olyannal, ami ne illett volna be az adott évbe. Így a főszereplőnk CD-lejátszóval jár futni, nem tudja mi az a Glee, Windows 95 fut a számítógépén… stb. Olyan nosztalgikus hangulatom lett, mikor arról beszélt, hogy milyen képernyőkímélőt tegyen be háttérbe, s még azt a színes csöveket lehetett beállítani.

A karakterek is a pozitívumokhoz tartoztak, könnyen megkedvelhető szereplőket találhatunk a könyvben, Josh, Tyson és Kellan nagyon közel nőttek a szívemhez. Bár azt nem állítanám, hogy minden karakterről kaptunk teljes képet, mégis igencsak kellemes volt megismerni őket.

Végül pedig a magyar kiadásról, ha már magyarul olvastam. Szerintem felettébb minőségi lett a kiadás – a borító gyönyörű (az eredeti maradt meg), a könyv gerincét szerintem kisebb kihívás lenne megtörni (nem teszteltem ezt az elméletet), a szöveg is könnyen olvasható – úgyhogy csak dicsérni tudom. Akárcsak a fordítást! Személy szerint nem találtam hibát sem a fordításban, sem a szerkesztésben – úgyhogy le a kalappal! Nagyszerű élmény volt ilyen hibátlan magyar kiadást a kezemben tartani s a polcomon tudni.

Összesítve azoknak ajánlanám a Kezünkben a jövőnket, akik könnyedebb olvasmányra vágynak; akiket érdekel az alaptéma, s akik tényleg csak szeretnének kikapcsolódni egy kicsit. És persze a könyvmolyoknak – azoknak minden jó könyvet ajánlok úgyis.


Könyv adatai
Eredeti cím: The Future of Us (2011)
Kiadó: Maxim Kiadó (2012)
Oldalszám: 356

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése