2013. július 26., péntek

B. M. Grapes: Jóslatok hálójában

Vallomással tartozom. Mikor megjelentek a VP gondozásában magyar szerzők könyvei, szinte rettegtem elolvasni őket - nem tudom, miért. Aztán a VP karácsonyi kalendáriumában belefutottam B. M. Grapes Jóslatok hálójában című könyvének részletébe... mondanom sem kell, teljesen beleszerelmesedtem, s elhatároztam, hogy ezt a könyvet el kell olvasnom!
(Rendben, ebben a gyönyörű borító is segített, mert szerintem nagyon különleges).



A történet szeptember 1-jével indul, mikor is Ada és barátai számára elkezdődik a középiskola utolsó éve. Azonban ez az év más lesz, mint a többi - ugyanis minden reggel a faliújságon megjelenik a Mai hírek, amely az aznapi történéseket foglalja össze monogrammal jelölve az alanyokat.
Ez persze az elején még csak tréfának tűnik; mikor azonban sorra következnek be a megjósolt események, Ada és barátai úgy döntenek, hogy kinyomozzák, ki lehet a titokzatos személy, aki ezeket a jóslatokat kitűzdeli... kicsoda JJ valójában?
Ada-nak azonban nem csak a nyomozás, hanem egy másik ügy... vagyis inkább személy is gondot okoz... Daniel, akit még New York-ban ismert meg, s akit teljes szívéből gyűlöl. Az a Daniel, aki megjelent Hot Hill-ben, s szívdöglesztőbb mint valaha (a fekete bőrdzsekijében - lehet, csak én képzeltem el abban :P).

Mit is mondhatnék - kezdjük azzal, hogy nagyon tetszett a történet, mert a három abszolút favorit témám közül az egyikbe esett bele - a misztikus, mégis valóságos történetbe (lásd: Imaginary Girls). De mielőtt rátérnék a könyv pozitívumaira, szeretném gyorsan lerendezni a "nem-igazán-tetszett" részt.

Lehet, meg fognak kövezni az olvasók, de nekem konkrétan a könyv vége nem tetszett. A megoldás, hogy pontos legyek. Ez valószínűleg egyéni-szoc-problémám, de mégis "kissé" mást vártam - jó, teljesen mást vártam. Úgy gondolom, hogy ez volt az a rész, mikor a misztikumot és az izgalmas-nyomozást átvette valami más (spoiler lenne leírni, mi pontosan), ami annyira nem illett a könyv hangulatához. Persze, ez csak szerintem.

Most, hogy letudtam a negatívumot, jöjjön, a lényeg. :) A történet fantasztikus volt szerintem, igazán egyedi ötletnek tartom a Mai híreket - azt hiszem már az első napi jóslatok kivívták a tetszésemet.

A karakterek. Igazából kissé nehéz dolgom van, mert a legtöbb szereplőről ellentétes vélemények alakultak ki bennem.
Az mindenképp megállja a helyét, hogy karakterek alaposan ki lettek dolgozva, szinte mindenkiről megtudunk háttér-információkat, amelyek alapján elég könnyen el tudjuk dönteni, kedvelünk-e egy adott szereplőt vagy sem. Ezen igazából semmi nem tudott később változtatni nálam.
Az tetszett, hogy nem tömegszereplők voltak, bár némelyikük egyes szokása egy idő után kissé irritálóvá vált... pl. Ada folyton a fülbevalóját piszkálta. Tízszer minimum.

A kapcsolatok és a romantika. A szerelmi szálat tekintve volt is részem meglepetésben és nem is. A fő romantikus szál nem volt meglepő, bár nem is számítottam arra, hogy valami különlegesség történne itt. Ellenben az oldalszálak! Ott igazából én is csak néztem, mert kellett idő (úgy 200-300 oldal), míg megtudjam, ez miként lehetséges - azt kell mondjam, ezzel nagyon, de nagyon elégedett voltam.

Összességében szerintem igazán élvezetes könyv, amit mindenképp megéri elolvasni - már csak a rejtély szála miatt. Akik szeretik a romantikus eseményeket, azok szintén imádni fogják! Szóval igazából csak ajánlani tudom szinte mindenkinek, mert (a végét leszámítva - Csak Nálam szerintem!) igazán különleges műfajú YA könyvről van szó, ráadásul magyar szerzőtől.



Könyv adatai
Eredeti cím: Jóslatok hálójában (2011)
Kiadó: Könyvmolyképző (2011)
Oldalszám: 534

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése