2013. július 15., hétfő

Mike A. Lancaster: Human.4 / 0.4

A Human.4, vagyis eredeti címén 0.4 nem igazán tartozik azok a könyvek közé, amelyet egy cél nélküli könyvesbolti túra során választanál – legalább is a fülszöveg alapján. Én is többször nemet mondtam a könyvre; végül mégis meggyőzött, így pár nappal később neki is álltam az olvasásnak. Határozottan az egyik legjobb lépés volt.

A történet felépítése is már különlegesnek tekinthető, ugyanis a távoli jövőből származó könyvet tartunk a kezünkben, amely egy, a század elején készült magnófelvétel hanganyagát rögzíti szerkesztői megjegyzésekkel tarkítva. A szerkesztő (aki maga az író) röviden összefoglalja ennek a felvételnek a jelentőségét, majd kezdődik is a felvétel. 

Sorozat: Point 4 #1


Kyle Straker, a 21. század elején élt fiú, beszél arról az eseményről, amely megváltoztatta az életét. Igazából, mindenki életét. Minden azzal kezdődött, hogy közös barátjuk, Daniel, egy hipnózist hajtott végre rajtuk a helyi ’ki mit tud?’ alkalmával (Megjegyzés: hogy mi az a Ki mit tud? Vagy akár a reality show? Ezt a könyvből tudhatjátok meg, ugyanis a szerkesztő apró jegyzetekben elemzi ezen szavakat, s lehetséges jelentésüket). Mikor azonban felébredtek, azt látták, hogy mindenki, mintha szoborrá változott volna. Ezek után minden megváltozik az emberek számára – furcsán kezdenek viselkedni, szinte undorodnak Kyle-tól és társaitól, hazudoznak, kezdenek úgy tenni, mintha nem is léteznének.
A kérdés a következő: mi okozhatja ezt a különös jelenséget? Vajon ez egy összeesküvés a város részéről? Esetleg még mindig hipnotizálva vannak? Vagy valami egészen más áll a háttérben? A könyv, erre keres választ, s ad magyarázatot azok számára, akik végigolvassák.

A könyvben az tetszett legjobban, hogy eredeti – mind felépítésében, mind történetileg. Képes elérni, hogy az olvasó elhiggye, ő is 0.4-es, és csak egy visszaemlékezést olvas, amely az egyik leghíresebb történelmi lelete a korszaknak. Az apró megjegyzések alkalmazása csak még jobban elhitette velem, hogy egy másik korszakban élek – valamint magyarázattal szolgálnak, mi miért történik a kazettán. A felépítéshez kötném továbbá azt a remek megoldást, hogy a kazetták vége nem maradt fent, mivel Kyle nem vette észre, hogy lejárt a szalag. Csak dicsérni tudom ezt a megoldást, mert további rejtélyeket szolgál az olvasó számára, valamint tovább növeli a „feszültséget”.
Mint írtam, a történet maga is teljes mértékben meggyőzött. Mindez azért, mert tényleg valósághűen van megírva. Egy teljesen átlagos napot választ, hogy egy ilyen eseményt leírjon. Ráadásul mindenre a magyarázat is teljesen elképzelhető. Igazából pont emiatt gondolom, hogy ez a regény beleillik a disztópiás regények kategóriájába (még ha csak kis mértékben is).

A karakterek nem rendelkeznek sem természetfeletti erővel, sem pedig természetfeletti tökéletességgel. Mindannyian követnek el hibákat, éreznek, s úgy viselkednek, mint ahogy szerintem az átlagemberek tennék. Meg is lepett, hogy nem is volt olyan karakter, aki felbosszantott volna a létezésével. Ez pedig csak újabb pluszpontnak számít a sok-sok pluszpont mellett.

Személy szerint mindenkinek ajánlanám. Elsősorban viszont azoknak, akik kedvelek a sci-fi és disztópiás regényeket, mert egy új világot ismerhetnek meg. Ajánlom azon olvasóknak, akik szeretik az összeesküvés elméleteket, mert most aztán igazán kiélhetik magukat az egész regény során.

Végszóként pedig:
Emlékezz te is!


Könyv adatai:
Eredeti cím:  0.4 (2011)
Kiadó: Egmont
Oldalszám: 240

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése